annelise

Direktlänk till inlägg 12 juli 2013

Betraktelser vid älven

Av annelise - 12 juli 2013 12:18

Älven - tänk att floder och älvar finns så många och så starkt i ltteratur, filmer och musik. Från Huckleberry Finn's Missississippi till Springsteen's "The River".


Min älv är Umeälven, Västerfjärden....


 


Allt tar den tid det tar.


Semester i Lill-stugan, ensam ett dygn, gubben åkte igår efter att ha byggt en trappa och ett trädäck utanför dörren.


 


Idag kommer ungarna, mina barn, unga vuxna som det heter – eller är de kanske helt vuxna? Vart går den gränsen?


Här i Lill-stugan finns ingen brådska, jo, den finns nog om man vill men man kommer som liksom in i en lunk. Nog skulle jag kunna leva så här, men herregud, det finns ju ingen dusch! Jag har inte duschat sen i måndags morse! Guuud, så äckligt… ja, jag har blaskat av mig i vatten från älven som jag värmt på spisen – det känns bättre men håret? Håret – det sätter jag upp, check, så var det problemet löst. Antagligen luktar jag, men vem bryr sig? Jag är ensam här, med spökena från förr och jag tror inte de var så renliga heller på den tiden de bodde här hela sommaren. Jo, renliga var de, utifrån de förutsättningar som fanns, renlighet är också relativt. Man tvättar sig det man kan helt enkelt. För några hundra år sen ansågs det ju farligt att tvätta sig, skiten skyddade liksom. Nu vet vi att bakterier orsakar sjukdomar och man kan ju försöka hålla sig hyfsat ren i alla fall.


Allt är ändå bara samhällets normer…


Men det går som sagt inte att skynda sig med allt, det blir en form av naturlig mindfulness, att ta med sig hinken, gå sakta nerför backen nedanför trappan, gå försiktigt ut på stenarna, böja sig ner och fylla hinken utan att ramla i vattnet. Resa sig upp och balansera tillbaka med den fyllda hinken….Tar man det inte lugnt då…


Det är nyttigt att känna känslan. Samma känsla finns när jag jobbar i miljöerna på Berget… Jag måste göra allt sakta annars ställer jag till nåt och gör illa mig. Men det är svårt när man har grupper som ska komma en viss tid.


På 60-talet när jag var barn gick många båtar på fjärden här utanför. På lördag- och söndagmorgnar var det en strid ström av båtar ut mot havet, träbåtar (ack, du Pettersson), fiskebåtar, bogserbåtar, och man vinkade glatt till varandra. På kvällen var samma strida ström på väg in till stan igen. Det roligaste var att hoppa i vår egen båt och gunga på svallvågorna, särskilt när timmerbåtarna gick tomma uppströms. Då var det ”tjohej, tjohej…”


Konstigt nog är det lika mycket trafik nu, som att bo vid en trafikerad väg. Men nu är det plast, och snurror som låter som symaskiner på högvarv. En och annan träbåt, en och annan större motorbåt och tillochmed en restaurangbåt som tydligen gör turer ungefär som m/s Medvind hemma, och Ådalen III i Härnösand. Ja, varför inte? Umeborna måste ju ut de med….


På tal om Umebor, P4 Västerbotten är intressant, minst sagt. Jag har precis vant mig vid Radio Västernorrland (ett ålderstecken?), Gävleborg var ett bottennapp när vi bodde där (fast det var ett tag sen),  men kära nån, Västerbotten…..


Nu passerar samma båt för tredje gången tror jag, kanske de är nyfikna på vem som är här, när det varit tomt i 3 år…..?


Jomen, det är jag!


Jag som nästan vuxit upp här, varit här varje sommar tills jag fyllt 17 år, sommarlovssomrar med båtar och bryggor och fiske – vi la ut nät varje kväll och tog upp varje morgon. Det ni, ungdomar, det är nätfiske på riktigt det! Sol och bad och utedass och rökt abborre. Utan telefon, tv, dator.


 



Men nog ska det bli skönt att duscha i eftermiddag när ungarna kommit med bilen och jag kan dra iväg till badet i Holmsund. Det finns gränser för mindfulnessandet!


Nu - lunch!

   



 
 
Ingen bild

Stig

23 juli 2013 10:34

Min älv är Kalixälven. Den har en plats i mitt hjärta och jag längtar alltid efter den. Förövrigt ska jag erkänna att jag på grund av glömska missat att läsa din blogg på ett tag. Det ska inte upprepas! Här kan man verkligen snacka om bra, intressant, kul, tänkvärt med mera.

annelise

24 juli 2013 21:06

Tack, tack... ;-) Jag skriver inte lika ofta nuförtiden men ibland så får jag till det! Jag tycker bäst om rörligt vatten, älvar och havet.

 
irene andersson

irene andersson

1 augusti 2013 20:13

Hej på dej
Jag "måste" ju kolla vem det är som ska börja med den 100 dagarna och så läser jag att det är en gedigen Västerbottning. Kul Kul Kul!!! Vi är ju några i förskingringen och välkomnar alla likar. Det här borgar för ordentligt trevliga 100 dagars blogginlägg.

http://tantmammamatte.blogg.se

annelise

2 augusti 2013 14:11

Så gedigen är jag egentligen inte. Född och uppvuxen i Västernorrland men med en far från Umeå så har jag tillbringat stora delar av min bardom och tonår i Västerbotten, mest på Obbolaön där Lillstugan finns och som jag nu får disponera. Älskar det här stället

 
irene

irene

2 augusti 2013 21:06

åjo, även en halva är naggande god

http://tantmammamatte.blogg.se

annelise

3 augusti 2013 08:36

:-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av annelise - 6 september 2016 19:33


Det var ett tag sedan... Long time, no writing...   Sist skrev jag om min förra chef som vågade tro på mig, utbränd gammal käring. Dock nådde hon inte ända fram, trots att hon nog ville. Inget fast jobb, bara förlängning på förlängning och en lön...

Av annelise - 28 februari 2016 16:54


  Vet ni, jag har helt slutat söka jobb. Det är ingen idé för någon som jag. Äldre, med en sjukdomshistoria bakom mig.   Men har ni tänkt på en sak, ni arbetsgivare?   I min ålder vabbar man aldrig. I min ålder har man rätt lång arbetsli...

Av annelise - 13 oktober 2015 08:09


  Nobelpriset i medicin går till alla kämpande sjuk- och undersköterskor på våra sjukhus.   Nobelpriset i ekonomi tilldelas alla ensamstående mammor som får barn- och underhållsbidraget att räcka till en ständigt växande, krävande barnaskara va...

Av annelise - 21 mars 2015 10:41


Ja, jag vet att det här är negativt. Men så här känns det nu och det tänker jag skriva om. Oavsett alla förståsigpåare, besserwissers och förespråkare av attraktionslagen. Nej, tanken skapar inte allt. Nej, det går inte att tänka sig frisk. Nej, det ...

Av annelise - 22 januari 2015 10:16


I barndomslandet lekte vi jämt. Vi var ute jämt. Hade vi roligt jämt? Nej, kanske inte. Det var inte så roligt när man inte fick vara med.    Så känner jag litegrann nu. Faktiskt. Jag får inte vara med. Inte på jobbet där man nu planerar för utve...

Presentation


Varav hjärtat är fullt, därom talar munnen - eller i detta fall - tangentbordet!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards