annelise

Alla inlägg den 13 april 2010

Av annelise - 13 april 2010 08:11

Jag har nog tidigare skrivit lite om min syn på hushållsarbete eller ska vi kalla det "arbete i hemmet"?


Hushållsarbete är reproducerande, dvs när man är klar får man i stort sett börja om, det tar aldrig slut. Det är heller inte lönsamt, det genererar vare sig pengar eller arbete åt andra.


Men - det finns vissa sysslor som måste göras, i varje hem, överallt. Vare sig inomhus eller utomhus och för att ett vardagsliv ska fungera är alla sysslor lika viktiga. Man behöver mat - planerad,  inhandlad, hemkörd, inpackad i kyl och frys, sedermera tillagad och uppäten. Det är också viktigt med rena kläder, rena sängar och överhuvudtaget rent i huset för att undvika bakterier och allskönt gröms som gör oss sjuka.


Hur i hela friden kan det komma sig att man inte alls värderar dessa sysslor som är själva grunden för att samhället ska fungera? Med bra mat och rejäla kläder, friska och glada jobbar vi bättre, vilket avlönat arbete vi än har! Enkelt!


För att nu inte tala om att ta hand om barn!


Därmed inte sagt att det är kvinnan som ska göra alla dessa sysslor, det ligger liksom inte i generna att man är bra på att städa eller laga mat....nej, nej...men av hävd är det en gång så att den som födde barnen, också ammade dem och blev därmed mer eller mindre automatiskt kvar vid hemmets härd och tog också därmed hand om hemmet.


Att sköta barn och hem borde vara sjukpenning- och pensionsgrundande!


Läste för länge se´n en artikelserie i nå´n tidning om ett par som rest runt i världen med sina akademiska, könspolitiskt korrekta perspektiv på allt. De skrev om nå´n by där kvinnorna vävde vackra filtar och uttryckte det som om det var synd om kvinnorna som "bara" fick sitta och väva. Där har vi synen, att kvinnoarbete skulle vara mindre värt. Det var väl jätteviktigt att få varma filtar i huset!


Det blev en kvinnofälla när någon, en gång kom på att hemarbetet inte var värt nå´t utan enbart lönearbetet - dvs arbete åt andra. blev hemarbetet en kvinnofälla och kvinnor tvingades kvar vid spisen. Ofta för att män fick bättre lön utanför hemmet, vilket hade den effekten.


Nu har vindarna vänt lite, kvinnor har bra utbildning, och bra jobb, tjänar ibland t o m bättre än män....men lik förbaskat är värderingarna desamma. För det är där det sitter - värderingen av olika arbeten.


Nu skulle jag kunna gå in på utbildningar, hantverksarbeten och så vidare men jag ska inte göra det. Jag nöjer mig med att säga att ALLA arbeten borde vara lika värda för alla behövs. Däremot bör en längre utbildning ge en högre lön. Helt klart!


Om du så torkar skit på långvården eller hämtar sopor i stadens finaste kvarter så behövs du. Om du så är hemma och snyter barn eller snyter barn pedagogiskt på förskolan så behövs du.


Om du så sitter på fackets kontor och skriver protokoll eller om du sitter i regeringskansliet och skriver motioner så behövs du.


Om du lagar mat hemma till hungriga tonåringar eller lägger två sparrisar i kors på lyxkrogen så behövs du.


Det är där det sitter - värderingen!


Presentation


Varav hjärtat är fullt, därom talar munnen - eller i detta fall - tangentbordet!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards